Lakens en ladders

Het is niet alleen de tijd van de speelgoedreclames, maar ook van de zorgverzekering-commercials. De overstaptijd komt er immers weer aan en iedere maatschappij wil zoveel mogelijk klanten houden en nieuwe binnenhalen.Dus het ene filmpje na het andere over hoe mooi je bent als mens, hoe erg je overal bijhoort en hoe betrokken die betreffende maatschappij is bij je gezondheid en welzijn. 

Normaal ben ik niet een bitter persoon maar hier heb ik zoveel aversie tegen. Omdat het gewoon niet oprecht is.
Natuurlijk sta ik achter die idealen! Alleen geloof ik geen barst van de intenties. Het gaat er alleen maar om dat er geld verdiend kan worden.

Super natuurlijk, die leefstijl-apps en gezondheidcoaches. Maar ook een middel voor de maatschappijen om geld in de zak te houden. Want hoe gezonder je leeft, hoe minder zij hoeven uit te keren. Het gaat helemaal niet om betrokkenheid, was het maar waar. 

En eigenlijk vind ik die apps gewoon een beetje eng. Alles maar weer registeren, alles wat je doet en laat. Wat je eet, wat je drinkt, hoeveel of hoe weinig. Waar je heengaat om te bewegen. Al die gegevens heeft de verzekeringsmaatschappij dan van je, en wat gaan ze daar mee doen?  Ik ga me niet inlaten met complottheorieën, maar ik vind het een enge ontwikkeling. 

Het hele zorgstelsel zoals het nu georganiseerd is, is gericht op winst. Niet op zorg. Tenminste, voor de mensen die helemaal bovenaan de ladder staan, die de lakens uitdelen. Nou ja, deelden ze maar eens lakens uit eigenlijk. 

Hoe krom is het dat je voor een zorgverzekering eigen risico moet betalen. EIGEN RISICO.
“Sorry mevrouw, het was uw eigen risico hoor, om met astma geboren te worden. Die € 385,- boven op de dure zorgpremie betaalt u gewoon volledig ieder jaar en in de toekomst vast nog wel meer.”

Vroeger was niet alles beter, echt niet. Als er nooit wat veranderde, dan zaten we nu nog steeds in een grot op botten te kluiven.
Maar zorgverlening, dat mag toch niet een bron van winstmakerij zijn!
Het ziekenfonds van vroeger, dat was toch niet slecht?
Nu hebben we een idioot systeem van basisverzekering, eigen risico, aanvullende verzekering en zorgtoeslag. Vreselijk ingewikkeld en bureaucratisch en tegelijkertijd onwaarschijnlijk commercieel.

Het is natuurlijk schreeuwen tegen de wind in, wat ik doe. En wat vele anderen met mij doen, want ik heb nog nooit iemand gesproken die zei: ‘Wat is dat een geweldig systeem, met die zorgverzekeringen.” 

Maar het moest er even uit hoor, nadat ik op tv weer zo’n invoelend filmpje zag vol verschillende mensen waar CZ of VGZ of noem het maar op zo vreselijk mee begaan is en zo van houdt. “Kom maar bij ons, dan komt alles goed. Wij zorgen voor je, wie je ook bent, je bent het waard” is steevast de boodschap.
Echt, het frustreert me zo. Want het is niet waar. Het is bedacht door mensen die gezondheidzorg als een bedrijf zien, als een verdienmodel.

Dat is het hoofdmotief.
Volgens mij snappen ze zelf ook wel dat het gewetenloos is. En daarom gauw maar een mooi filmpje, dan worden we misschien wel gesust en denken we dat het allemaal niet zo erg is.
Maar het is wel erg.

Zorg draait om liefde, om medeleven, medelijden, het gevoel dat je iets wilt doen om een ander zich beter te laten voelen.
Wat ik de (gelukkig) sporadische keren dat ik in het ziekenhuis was, voelde bij de verplegers en verpleegsters. Die dit werk vanuit hun hart doen. Onderaan de ladder delen zij de echte lakens uit, zonder er zelf beter van te worden. En zij zijn wel oprecht.

3 gedachten over “Lakens en ladders

  1. o Annelies, ik ben het helemaal met je eens. gezondheidszorg is een bedrijf geworden. Die Hoogervorst, de invoerder van dit systeem die beweerde dat het fantastisch was, en die zijn verantwoordelijkheid zou nemen als het niet goed was, hebben we nooit meer terug gezien. Maar zolang we met dit kabinet zitten zal het nooit veranderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.