Kunst(ig)

Dit zette me echt even aan het denken vanmorgen.
Voor positiviteit verspreiden ben ik altijd te vinden. En ook om te laten zien wat ik maak, omdat ik er trots op ben. Maar ik zie mijn werk zelf niet als kunst.


Kunst kan je natuurlijk op verschillende manieren definiëren. Voor mij is kunst een uiting die volkomen vanuit jezelf komt, een eigen gedachte, een eigen gevoel. Als je die gedachte of dat gevoel dan een visuele of auditieve vorm kunt geven, dan ben je wat mij betreft een kunstenaar.
Ben ik dan een kunstenaar? Misschien heel sporadisch. Want ik maak wel heel veel ,maar kan dat zelf niet als kunst betitelen. Soms als kunstig maar dat is iets heel anders, dat heeft vooral met de techniek te maken. 

Toch maak ik die dingen omdat ik het fijn vind om creatief bezig te zijn. Om iets te maken, te scheppen zo je wilt.
Het pure plezier van het maken en de voldoening van het resultaat zijn dan genoeg, ik hoef er geen idee of emotie mee te uiten.
Haken en tekenen zijn daar de beste voorbeelden van. 

Haken vind ik heerlijk om te doen, om de rustgevende, repeterende beweging van mijn handen en daarbij het mooie en leuke wat ik maak gestaag te zien groeien. Het meest haak ik van patronen die iemand anders al bedacht heeft. Of ik combineer verschillende dingen. Soms kunstig, maar geen kunst. 

Er zijn tekeningen waar ik trots op ben, maar veel zijn dan gemaakt naar aanleiding van een tutorial of een idee van iemand anders. Dan kijk ik of ik dat ook kan, ben blij als het lukt en nog meer als ik er toch een beetje mijn eigen draai aan kan geven.
Volgens mij is er trouwens niets mis met een tutorial, of een cursus. Sommige technieken moet je gewoon eerst leren voordat je ze kan gebruiken, zo simpel is het. Het kan je helpen om juist die eigen ideeën vorm te gaan geven. Net zoals je moet leren lezen en schrijven voordat je een verhaal  op papier kan zetten.
Schrijven doe ik ook heel graag en misschien is dat nog wel hetgene waarin ik het meest mijn eigen ideeën ik kan verwerken en uiten.
Fictie en blogjes, daar kan ik wat mee. Maar ook hier heb ik vaak een zetje nodig: een schrijfwedstrijd met een thema, een onderwerp wat mijn aandacht heeft.
Ik schrijf dan ook geen poëzie. Dat is volgens mij bij uitstek een vorm van kunst en heeft alles te maken met gevoel en emotie. 

Muzikaal ben ik ook. Ik bespeel verschillende instrumenten, maar allemaal op bescheiden niveau. Ik heb een goed muzikaal gehoor, pak melodieën snel op en voel aan hoe muziek in elkaar zit. Maar ik heb nog nooit zelf een muziekstuk gecomponeerd. Dat zit er gewoon niet in. Dat doen de kunstenaars. 

Kortom, ik ben meer een maker dan een kunstenaar. Maar ik ben serieus vereerd dat iemand mij wel zo ziet, ik vind het een heel groot compliment.
Ik krijg het alleen niet voor elkaar om 10 volkomen eigen werken te laten zien, waar echt niemand iets aan bijgedragen heeft met een idee, een voorbeeld of een tutorial.
Dus ik moet deze nominatie toch aan me voorbij laten gaan.

Als afsluiting wil ik toch 2 dingen laten zien. Een tekening voor een nog niet bestaand karakter voor onze Dungeons&Dragons party, waar ik later een gehaakte versie van heb gemaakt. Het idee voor de pad en de uitwerking ervan kwamen helemaal uit mezelf. 


En nog een tekening. Een potloodtekening die ik vanuit de vrije hand maakte naar een beeld in mijn hoofd. Die keer was ook volkomen uniek omdat binnen een uur de hele tekening klaar was en exact zo geworden als hoe ik het in mijn hoofd zag.
Dat was misschien toch een vleugje kunst. 

Een gedachte over “Kunst(ig)

  1. Via je proza iets uitdrukken zoals het in je leeft of hoe je het voor jezelf of voor anderen uit is volgens mij ook kunst. De vorm van opschrijven is de techniek, de ziel in het werkstuk is de kunst.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.