Aan Engelse woorden ontkomen we niet meer. Ik betrap mezelf er op dat ik ze ook vaker gebruik dan vroeger. Zal ongetwijfeld door TV en Internet komen. En ‘taal is beweging’ zeggen ze. (Nee ik ga me er nu niet in verdiepen wie ‘ze’ zijn)
Toch hou ik heel erg van het Nederlands, volgens mij is onze taal nog steeds toereikend genoeg om duidelijk te maken wat je wilt, wat je voelt en om bijvoorbeeld sfeer te beschrijven. En ben ik voor sommigen een irritante taalpurist (al heb ik het opgegeven om me als zodanig te profileren want je kan er donder op zeggen dat je ruzie krijgt, omdat een puur technisch gegeven wordt gezien als persoonlijke aanval) Maar soms vraag ik me wel eens af of Nederlands wel bestaat. Ik bedoel: het is überhaupt al een mix van talen (deze zin dus) en voor bijvoorbeeld leestekens zijn er niet eens Nederlandse namen! Een punt ja. Maar accent-grave en accent-aigu en accent-circonflex? Vertel mij maar wat daar Nederlands aan is. En dat hebben we ook al honderden jaren geaccepteerd dus ik ga me er niet druk over maken.
Toch vind ik het vreemd om op de Facebookpagina van Noorderland te lezen: ‘Check online waar de stinzenplanten bloeien’. Oud Nederlands en nieuw Engels gecombineerd in één zin. (Nu ik dit typ, zie ik trouwens dat Facebookpagina ook al een gecombineerd woord is )
Waar ik echt om moet lachen, zijn reclame- en/of producttermen waarin Engels en Nederlands gecombineerd worden. Het moet trendy (Engels woord!) maar ook Nederlands en dan krijg je bijvoorbeeld dit: De Garden Gourmet Sensational Braadworst!
Ik bedenk het niet zelf, het bestaat!
Weet je wat ik ook erg grappig vind? Nederlandse mensen die Engelse productnamen of programma’s aankondigen. Nederlandse tekst en een paar Engelse woorden met een dik Nederlands accent.
Dus moet ik lachen als er op TV een reclame is voor Elvive No Kut Herkriem of de aankondiging ”Alleen te zien op Diskofferie Plas”
Kinderachtig hè? Stiekem nog om vieze woorden grinniken. Grow up!
Men noemt mij ook een taalnazi, wij tappen uit het zelfde vaatje. Tegenwoordig, ik vermoed onder invloed van de Engelse taal en/op internet, hebben steeds meer mensen last van de losschrijfziekte, waarbij men een woord als coronacrisis dus weergeeft als ‘corona crisis’, dus met een totaal verkeerd geplaatste spatie. Om moe de loos van te worden…
LikeGeliked door 1 persoon
Dan is dit ook wel wat voor jou: https://www.spatiegebruik.nl/
LikeLike
Ja ze ker
LikeLike
Haar knapste zwager staat in dezelfde lijn geheel achter zijn pure schoonzus….
LikeGeliked door 1 persoon
En hier nog een gelijkgestemde.
Wie het ook heel erg bont maakt wat betreft Engelse benamingen voor doodgewone functies is PostNL. Op intranet (alleen toegankelijk voor personeel) zag ik een tragisch dieptepunt.
Ik zal op Gezichtenboek een schermafbeelding plaatsen.
LikeGeliked door 1 persoon
Mijn vader sprak Engels op zijn Nederlands. Heerlijk!
LikeGeliked door 1 persoon