Onveranderd

Toen wij vandaag op de snelweg reden, zat ik ter verpozing de namen op vrachtwagens te lezen. Veel transportbedrijven hebben een bedrijfsnaam, maar er zijn er ook een heleboel die gewoon de naam van de oprichter en/of eigenaar dragen. Ineens kwam ik op de volgende gedachte: Alles verandert, alle oude dingen verdwijnen en er komen nieuwe dingen voor in de plaats. Behalve…..? Achternamen! Daar komen echt nooit nieuwe bij. Alle achternamen zijn al honderden jaren in gebruik en ze worden niet vervangen door modernere varianten.
De meeste zijn van de plaats waar de eerste drager vandaan kwam, van wat z’n beroep was, of van wie hij een kind was. En bij wijze van geintje ook wel zijn bijnaam, of die van z’n opa. Ik noem dit allemaal expres op in de mannelijke vorm, want dat was in eerste instantie de enige rechtsgeldige vorm. De naam van de man was bepalend. Dus als je als meisje geboren werd, kreeg je eerst de naam van je vader en later de naam van je echtgenoot.
Het was erg leuk om tijdens de lange autorit (ik zat zelf niet achter het stuur) daarover na te denken. De achternamen ‘van Soest, ‘van Haren’ en ‘van Tilburg’ zijn heel normaal. Maar er zal bijvoorbeeld geen familie ‘van Lelystad’ bestaan. Die naam is gewoon te nieuw.
Beroepen doen het ook goed. ‘Bakker’, ‘Brouwer’, ‘Visser’, ‘Smid’ en ‘Zeeman’ zijn prima namen.
Maar wat te denken van ‘Programmeur’, ‘Praktijkmanager’ of ‘Politicoloog’ (Fraaie alliteratie in deze zin maar dat is toevallig) Als iemand zich zo zou voorstellen zouden we reageren met; “Ja, dat bent u, maar hoe heet u?”
Het worden gewoon geen achternamen want iedereen heeft al een achternaam.
Het maakt niet uit of iets niet meer bestaat, de achternaam blijft bestaan.
‘Kuiper’ is bijvoorbeeld niet veranderd in ‘Inblikker’.
Och, maar dat is ook een leuk spelletje! Kijken of je namen hip en actueel kunt maken!
‘Brugman’ ? Ouderwets! We maken er ‘Ecoductman’ van , ‘Van der Molen’ wordt ‘Van het Zonnepaneel’ en ‘Schouten’ wordt ‘Wijkagenten’.
En als we willen moderniseren moeten we ook zeker een paar namen verengelsen.
‘Van den Broek’ wordt ‘In Jeans’ en ‘Tineke Bos’ kan ook echt niet meer, dat moet op z’n minst ‘Tiny Wood’ worden.
Dan nog een paar trendy spellingen erin gooien en we zijn weer helemaal klaar voor de nieuwe eeuw. ‘De Vries’ wordt ‘D’Vriezz’ en ‘Vink’ wordt ‘Finq’.
Zit ik alleen nog met mijn eigen naam. Van Bloois, wat moet je daar nou mee. Niks maar, ik heb het altijd al een aparte naam gevonden, dus we laten het lekker zo.
Als iemand nog leuke suggesties heeft naar aanleiding van bovenstaand verhaal, laat ze horen!
Ben heel benieuwd!

namen

foto: Unity.com

5 gedachten over “Onveranderd

  1. Leuke hersensenspinsels, Annelies. Ik heb ook even over mijn eigen achternaam gedacht. Toen ik samen met GertJan was geboren zouden we eigenlijk Gern moeten heten. Met nu ruim 60 jaren ben ik Gerner, maar ik vraag me af wanneer ik Gernst genoemd zal worden

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.