Oordeel

Je kent het vast wel: je hebt iets online gekocht bij een bedrijfje wat je gevonden hebt op google met de zoekterm van hetgeen je wilt hebben en 2 dagen later krijg je een mailtje met het verzoek of je de webshop waar je het gekocht hebt èn het artikel wilt beoordelen.
Ik snap best dat een (beginnende) webshop feedback nodig heeft van z’n klanten.
Maar daar blijft het niet bij.
Momenteel zitten we in de Grote Beoordelingscultuur! En dat vind ik geen fijne ontwikkeling.
Als ik ergens ben, heeft google dat via mijn mobiel geregistreerd en verzoekt mij de bezochte plaats te beoordelen. WAAROM???
Ik heb een jurkje gekocht en Bonprix vraagt mij een review te schrijven.
Ik ben bij de Jumbo en ik krijg bij de kassa een kaartje met een internetadres waar ik mijn beoordeling kan geven.
Ik koop online een telefoonlader voor wel helemaal € 7,50 en krijg vervolgens een hele vragenlijst om mijn aankoop te beoordelen.
Ik heb contact gehad met een klantenservice en moet daarna weer vertellen hoe ik dat contact vond.
Waarom toch moet alles beoordeeld worden? Waarom moet ik een mening hebben over iedere winkel, over ieder product, over iedere locatie, over iedere dienstverlening?
Moeten we nou echt in de veronderstelling verkeren dat we inspraak hebben ofzo?
Gaat de online winkel de antwoorden op de vragenlijst aandachtig door en kijken ze dan ineens met een heel andere blik naar de universele telefoonlader van € 7,50?
Als je alle verzoeken gaat honoreren zit je zo een paar uur per dag allerlei beoordelingen te schrijven.
En dat wil ik niet.
Ik hoef niet overal een oordeel over te hebben! Als ik iets wil kopen verwacht ik dat de winkel dat levert, ik betaal en klaar. Dat is toch het principe van handel, of zie ik dat nou verkeerd.
En wat heb je toch aan al die beoordelingen? Ieder mens is verschillend, wat de een helemaal geweldig vindt, vindt de ander verschrikkelijk.
Als ik bijvoorbeeld de al geschreven reviews van de eerder genoemde jurk lees, is de een er helemaal mee in de gloria omdat ie zo goed past en zo leuk staat, en de ander stuurt ‘m teleurgesteld terug omdat ie niet goed past, de derde jubelt dat de stof zo mooi is gebleven na 10 x wassen en de vierde jammert dat de jurk na 1 x wassen ging pluizen en lubberen.
En dan moet ik zèlfs de reviews nog weer beoordelen: Vindt u deze review nuttig Ja/Nee
Ik word er zo moe van…..
Overal een mening over moeten hebben, overal een waardeoordeel aan moeten hangen….
Alles moet altijd aan de hoogste verwachtingen voldoen, je mag blijkbaar niet meer gewoon iets kopen omdat je het simpelweg nodig hebt en verder niks. Of omdat het in de aanbieding is. Of iets vragen aan iemand van wie je verwachten mag dat hij er verstand van heeft.
Iedere leverancier hunkert blijkbaar naar goedkeuring, wat een gezanik. Doe gewoon je werk op een goede manier en haal je bevestiging uit het feit dat je klanten hebt.
En al dat zogenaamd persoonlijke geneuzel er omheen:
“Wij geven om u en uw mening” Donder toch op. Jullie geven helemaal niet om mij. En daar vraag ik ook niet om, jullie zijn geen familie, geen vrienden, zelfs geen kennissen, dus laten we onze verhouding wel even zakelijk houden ja? Jullie geven om het idee om zoveel mogelijk klanten te hebben en dat lijkt me normaal als je een bedrijf hebt.
Als iedereen zo betrokken bij een ander was als verzekeringsmaatschappijen, telefoonaanbieders, banken en veel andere bedrijven ons willen laten geloven, dan zag de wereld er heel anders uit dan ze nu doet.
Dus laten we nou alsjeblieft maar gauw ophouden met alles te beoordelen en te reviewen en gewoon ons werk doen, ok?

O ja,trouwens, ouders van mijn kinderopvang: Wat vinden jullie van het merk pindakaas wat ik op tafel zet?
De kleuren van het toilet? De namen van de cavia’s? Mijn uiterlijk?
Vonden jullie deze vragen nuttig Ja/Nee

3800480744_23c8510413

7 gedachten over “Oordeel

  1. Tja, iemand heeft bedacht dat een ondernemer verslaafd moet zijn aan het principe “meten is weten”. Het past (helaas) in deze tijd. Maar je kunt er, als je aan alles meedoet, inderdaad een dagtaak aan krijgen. Iets voor Radar?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.