Er zit een luchtje aan

Het was een stralende zondag, toen het meisje haar 6e verjaardag vierde. Ze had een cadeau gekregen, waarover ze tot dan toe niet eens had durven dromen.
Een poppenwagen, zo mooi dat het amper speelgoed leek. Het was een kleine uitvoering van een echte kinderwagen en ze was sprakeloos van bewondering. Vier hoge wielen met smalle witte banden en dunne spaken, aan een glanzend chromen onderstel. Leren riempjes zorgden voor de vering, de bak was van donkergroene skai met een brede witte band opzij. De kap kon omhoog en omlaag, aan de duwstang hing een boodschappennet. Ze kreeg er van haar zus en broer ook nog lakentjes en dekentjes bij en een wagenspanner met pastelkleurige eendjes. Het was allemaal bijna te mooi om te bevatten.
Ze was zielsgelukkig, toen ze in de tuin, met haar nieuwe wagen speelde.
De buurmeisjes kwamen op visite, van de een kreeg ze een feestjurkje voor haar pop, een witte met kant en roze bloempjes. Van de ander een setje met poppenspullen: flesjes en bekertjes en bordjes met lepels en dat maakte het spelen nòg mooier.
De zon scheen en de liguster bloeide, de onopvallende bloempjes gaven een zware, vreemd zoete geur af, die ik voor altijd zal associëren met dat moment.
Want natuurlijk was ik dat meisje. Het kind wat die intens gelukkige herinnering altijd heeft bewaard. Het complete plaatje, met alle details, staat me nog steeds voor ogen.
Als de liguster bloeit (het lijkt wel een boektitel voor een streekroman) en ik die geur ruik, dan voel ik me acuut gelukkig.

Geuren zijn enorm belangrijk voor mij. Ze bepalen sfeer, ze roepen herinneringen op, ze zorgen voor emoties. Ik heb er al eens eerder over geschreven (Cumarine

Maar zojuist liep ik langs een perkje wilde rozen en toen gebeurde het weer, dat ik terug ging in de tijd. Bij onze lagere school stonden ook wilde rozen. Ik was altijd in de zomervakantie jarig, dus trakteren moest een paar dagen eerder, soms zelfs op de laatste schooldag. Dan stonden de ramen van het klaslokaal open en dreef de weeïge geur van de bloeiende wilde rozen binnen. En nu is het nog steeds voor mij: ruik ik wilde rozen? Dan ben ik bijna jarig. 

Uiteraard heb ik in mijn leven nog veel meer geurherinneringen verzameld. Gelukkig zijn verreweg de meeste goede herinneringen. Ja, er zijn ook geuren die nare associaties geven, maar die koester ik natuurlijk niet, integendeel.
Maar een keertje douchen met de oranjebloesem-schuim die ik mee had naar Rome, of die met kokos waar Turkije-met-Irene herinneringen aan zitten… heerlijk. Ogen dicht, genieten!

De algemene dingen zoals de geur van zonnebrandcrème, die je herinnert aan lange hete zomerdagen, of de geur van versgebakken speculaas, die je aan Sinterklaas doet denken, hebben we volgens mij allemaal wel.
Maar heb jij ook van de specifieke geuren waarbij je een mooie herinnering hebt? Ik ben heel benieuwd! 

8 gedachten over “Er zit een luchtje aan

 1. Hoi, wanneer ik in de herfst het gevallen blad van populieren ruik denk ik altijd aan mijn oude school in het klooster.
  Toen we naar Curaçao verhuisden, hadden de verhuizers de kast in de woonkamer gevuld met linnengoed. Toen de kast op Curaçao openging en een oude vertrouwde geur de kast uitkwam….. Toen heb ik wel even een traantje gelaten. Alle begin is moeilijk, een nieuwe start zo ver van huis. Maar het is allemaal goed gekomen.
  Jan zijn oude postmap. Toen we pas verkering kregen en hij op zee was, schreven we nog brieven. Op een onderzeeër kun je niet even luchten, dus de geur aan boord was hėėl speciaal!!! Wanneer je de map, na al die jaren , openmaakt waan je je zelf weer aan boord!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een heerlijke herinneringen! Dat van die kast…. toen we terugkwamen uit Noorwegen hebben Irene en Tim nog een poos een tshirt in de kast gehad wat ik niet mocht uitwassen, want dat rook naar vakantieherinneringen ❤
   Mooi is dat he, hoe dat werkt. Die postmap is wel heel bijzonder!

   Like

 2. Een vriend van mijn vader had een smederij, en daar hing altijd een specifieke geur van metaal, oliën en vetten. En soms… heel soms ruik ik deze geur als ik nog wel eens door de fabriek wandel, en dan denk ik “Hé, dat is de geur uit mijn jeugd.”

  Like

  1. De geur van de klaslokalen van… inderdaad: de Elout van Soeterwoudeschool.
   En de deel (“delle”) bij het huis van opa en oma Van Gerner in Ommen. Beetje muffig, we vieren nu vakantie bij een boerderij en je wordt meteen in die tijd teruggeworpen. Geuren en herinneringen/emoties liggen dicht bij elkaar, door de kortere zenuwbanen naar de verantwoordelijke hersengebieden. Daarom werken geuren sterker dan beeld of geluid.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.